Fıstık Ezmesi

Sağlıklı Fıstık Ezmesi Yapımı

Fıstık Ezmesi tarifi

Sağlıklı Fıstık Ezmesi Yapımı

Sağlıklı fıstık ezmesi nasıl yapılır? Evde fıstık ezmesi yapılır mı ve fıstık ezmesi yapılırken dikkat etmeniz konular nelerdir?  Bu yazımızda bunlara değineceğiz. Öncelikle sağlıklı bir fıstık ezmesi yapmak içi sağlıklı yer fıstıklarına ihtiyacınız olacak. Biz bu noktada Alune markası olarak elbette Osmaniye fıstıklarını tercih ediyoruz. Besin değeri bakımından yüksek lif oranına sahip, besleyici yağ değeri bakımından kaliteli Osmaniye fıstıkları, ithal fıstıklara göre neredeyse % 50 daha fazla besleyici yağ oranına sahip. Bu bakımdan evde yapmayı düşündüğünüz fıstık ezmesinin lezzetli olması için altın kural Osmaniye fıstıkları diyebiliriz.

Ilıman ve tropikal iklim bölgesinde yetişen yer fıstığı, ülkemizin ılıman iklim kuşağında olması sayesinde kolaylıkla yetiştirilebilen bir besindir. Akdeniz bölgesinde özellikle Osmaniye’de yetiştirilen yer fıstığı uygun iklim koşullarında yetiştiği için besin değeri oldukça yüksek bir yiyecektir. Yer fıstığı kuruyemişler içerisinde yer alan en sevilen besinlerden birisidir. Ama birçok kişi yer fıstığının faydalarını tam anlamı ile bilmez. İçerisinde birçok vitamin ve mineral barındıran yer fıstığı antioksidan bakımından oldukça zengindir. Vücut için birçok faydası olan yer fıstığını kuruyemiş olarak çiğ ya da kavrulmuş şekilde tüketebileceğiniz gibi son yıllarda oldukça popüler olan fıstık ezmesi şeklinde de tüketebilirsiniz. 

Fıstık ezmesi ülkemizde pek bilinmese de birçok yabancı ülkede kahvaltıların ve ara öğünlerin vazgeçilmez besinidir. Ezme olarak düşünüldüğünde aklınıza ilk şekerli ve kalorisi oldukça yüksek bir ürün gibi gelebilir ama üretim aşamasında şekersiz bir şekilde fıstık ezmesi üretimi yapılabilir. Sağlıklı fıstık ezmesi üretimi için sağlıklı fıstıkları bulduktan sonra ezme haline getirirken şeker kullanmayarak doğal ve katkısız bir ezme elde edilebilir. 

Sağlıklı Fıstık Ezmesi Nasıl Yapılır?

Sağlıklı fıstık ezmesi yapmak için evinizde kendiniz basit yöntemler ile kendi ezmenizi yapabilirsiniz. Marketlerde kavrulmuş veya çiğ halde fıstıklar satılmaktadır. Yapmak istediğiniz ezmenin lezzetli olması için kesinlikle kaliteli bir fıstık almanız gerekir. İşte bu nokta da Osmaniye yer fıstığı bulmanızı öneririz. 

Fıstık ezmesi yapmak için aldığınız fıstıklar çiğ ise bunları kavurmanız gerekir. Kavrulan yer fıstığının ezmesi hem daha lezzetli olur hem de içerisindeki yağlar ezme işlemi sırasında kolaylıkla açığa çıkartılır. Kullanacağınız fıstık kabuklu ise bu kabuklar soymalısınız yoksa ezmeniz acı olacaktır. Fıstık ezmesi için fıstıkları kavururken yakmamaya dikkat etmelisiniz yoksa ezmenizin tadı yanık bir tat olabilir. Hazırladığınız kavrulmuş fıstıkları biraz dinlendirip sıcak iken robotta çekmelisiniz. Robota sıcak atmanızın sebebi yağının daha iyi çıkması için. 

Robotta fıstığınızı istediğiniz şekilde çekebilirsiniz. İsterseniz fıstık ezmesini taneli olarak bırakabilirsiniz. İsterseniz de krema kıvamına getirebilirsiniz. Bunun için fıstığı robotta iyice çekmelisiniz. Ara ara kıvamını kontrol ederek sevdiğiniz kıvamı ayarlayabilirsiniz. 

Sağlıklı fıstık ezmesi yapımı için bu aşamaları takip edip ezmenizi hazırlayabilirsiniz. İsterseniz içerisine şeker ekleyebilirsiniz. Tabi bu şekilde kalori oranı biraz daha artacaktır. Şeker yerine bal veya pekmez ile de tatlandırabilirsiniz. Bunlarda size sağlıklı bir ezme yapmakta yardımcı olacaktır. İyi ve sağlıklı bir fıstık ezmesi yapmak için bunları yapmak yerine Alune markasının fıstık ezmelerini deneyebilirsiniz. Osmaniye’de üretilen yer fıstığından yapılan Alune fıstık ezmesi doğal ve katkısız bir şekilde uygun şartlarda üretilmektedir. Fıstık ezmesi için taneli ve krema formları da bulunan Alune Fıstık Ezmesi sadece kahvaltı da değil günün her anında tüketebileceğiniz sağlıklı bir ezme çeşidir.

 

Görsel: pexels

Kaynak gösterilen

Comments are closed.